Värme, vatten och ventilation

Hur fungerar det med värmen egentligen? Hur vet jag om min lägenhet har rätt inomhustemperatur? Hur kommer det sig att mina element/radiatorer är kalla trots att det är kallt ute? Denna typ av frågor finner du svar på här.

Så här fungerar dina radiatorer (element)

Detta sker i vår undercentral

Hur mycket värme som går ut i elementen bestäms av utomhustemperaturen. Ju kallare det är ute desto varmare vatten går ut i elementen.

Detta sker i din lägenhet

Termostaten (elementvredet) känner av temperaturen i din bostad och ser till att elementen släpper ifrån sig lagom mycket värme. När den förinställda temperaturen är uppnådd stänger termostaten av tillförseln till elementet, som kallnar. Skulle temperaturen i lägenheten sjunka öppnar termostaten vattenflödet till elementen igen.

När ska jag göra en serviceanmälan?

Att ett element är varmt upptill och kallt nertill betyder inte att det är trasigt. Det är det varma vattnet som avger energi i rummet. När vattnet avger energi svalnar det vilket betyder att elementet är varmt upptill där det varma vattnet går in och svalare nertill där returledningen sitter.

Du bör dock göra en serviceanmälan om:

  • Din inomhustemperatur är lägre än 20,5 grader i mitten av rummet. Du ska då ha mätt inomhustemperaturen med en pålitlig termometer åtminstone ett par dagar.

Du kan alltid besöka Sala-Heby Energis driftavbrottsida för att se om det är en pågående driftstörning som påverkar värme och varmvatten.

Vad kan du själv göra för att värmen ska fungera som avsett?

Som hyresgäst finns några enkla saker du kan göra för att förbättra inomhus-
klimatet:

  • Ställ inte möbler framför elementen, inte heller långa och tjocka gardiner. Dessa stänger in värmen mellan möbeln och elementet vilket både hindrar värmen att spridas i rummet och ger termostaten i elementet signaler att det är varmare i rummet än vad det är. Ställ möblerna en bit ut från elementet istället.
  • Ha inte fönstren på glänt utan vädra hellre med tvärdrag om det behövs.
  • Se till att tilluftsventilerna är öppna så att ventilationen fungerar som den ska. 

Ventilation

Dragkåpa

Om du har en dragkåpa betyder det att huset du bor i har ett centralt fläktsystem. Dragkåpan har ett spjäll som öppnas när man vrider på timern. När spjället är öppet ökar luftflödet. Timern stänger spjället efter den förinställda tiden. Ljudförändringen är minimal mellan öppet och stängt läge.

Spisfläkt

En spisfläkt har en egen motor så du själv kan välja hastighet och därmed öka eller minska luftflödet.

När bör du göra en serviceanmälan?

Om du upplever att du har dålig effekt börjar du med att göra rent fettfiltret. Är det fortsatt dåligt luftflöde gör du en serviceanmälan.

Länkar

Driftstatus hos Sala-Heby Energi

Frågor och svar

Inomhustemperaturen kan hålla rätt värde trots att elementet känns kallt. Värmesystemet regleras i de flesta av våra hus med både utom- och inomhusgivare.

Vår, sommar och höst kan därför elementen ibland kännas kalla trots att temperaturen i lägenheten är uppnådd.

Temperaturen ska vara minst 21 grader +/- 0,5 grader. Skulle temperaturen vara lägre så är du välkommen att kontakta oss efter att ha mätt temperaturen under ett par dagar.

Läs mer om värme vatten och ventilation.

  • En tilluftsventil samarbetar med en frånluftsventil för att skapa luftcirkulation.
  • En frånluftsventil kan vara placerad bakom element, monterad på vägg, tak eller i ett fönstret.
  • Tilluftventilens funktion är att tillföra luft till lägenheten för att sedan ta med sig den gamla luften ut via kök eller badrumsventilation.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.