Brandinformation

Det är viktigt att det finns brandskydd i varje bostad. En fungerande brandvarnare, brandfilt och helst även en pulversläckare kan rädda liv.

I flerbostadshus utgör varje lägenhet en egen brandcell. Med det menas att om det börjar brinna hos grannen så ska branden normalt inte kunna sprida sig till din lägenhet inom 60 minuter. Det ger räddningstjänsten tid att göra en insats. Därför är det viktigt att du tar för vana att alltid stänga dörren efter dig, även om du kanske bara går ut med soporna.

Brandvarnare

Testa din brandvarnare en gång i månaden, genom att trycka på testknappen. Enligt undersökningar slarvas det ofta med batteribytet. Vi tillhandahåller en brandvarnare per våningsplan. Du som hyresgäst står för batterier.

Pulversläckare

Pulversläckare är något du får skaffa själv. Om det finns en 6 kilos pulversläckare ökar chansen att du kan släcka en brand tidigt. Ju snabbare en brand släcks desto mindre skador blir det. Brandsläckare bör placeras synligt och lättillgängligt, gärna i hallen nära ytterdörren.

Brandfilt

En brandfilt används för att kväva lågor som uppstår och bör placeras i närhet av köket, eftersom det är det vanligaste stället där bränder uppstår.

Utrymning

Om det brinner i din lägenhet ska du utrymma. På vägen ut ska du stänga dörrar efter dig för att förhindra att branden sprider sig, men också för att förhindra att exempelvis trapphuset fylls med rök. För att räddningstjänsten ska kunna komma fram så snabbt och effektivt som möjligt ska du aldrig förvara saker i trapphuset. Det kan göra skillnad på liv och död.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.