Vänner i ensamheten

Vill du lysa upp vardagen för en medmänniska? Har du tid och energi till övers? Tycker du om att hjälpa andra och känner dig ensam? Då kan du bli volontär som en väntjänstare.

Väntjänsten är ett samarbetsprojekt mellan frivilliga insatser från personer i samhället, vård- och omsorgsnämnden på Sala kommun och Svenska kyrkan. Konceptet finns i många kommuner och Sala har haft väntjänsten i många år. En väntjänstare är en person som hjälper en medmänniska på frivillig basis med syftet att motverka ensamhet och isolering, och att vara ett komplement till hemtjänsten.

Veronica Forssberg, anhörigkonsulent på Anhörigcentrum, förmedlar kontakten mellan människor som söker en vän och den som vill bli en vän i Sala kommun.

– Jag tror det är ett jättebra koncept som kan utvecklas på många olika sätt och just nu jobbar vi på att sprida budskapet för att fler personer ska få information om att väntjänsten finns. Min förhoppning är att fler ska söka sig till oss.

Vänner matchas

En väntjänstare matchas ihop med en person som söker en vän baserat på önskemål, personlighet, ålder, erfarenheter och intressen. Efter matchningen träffas man tillsammans med Veronica för att stämma av att allt känns bra, och efter det kan man börja träffas.

– Besökens omfattning kan variera. När man ska träffas, hur det ska gå till och vad man vill hitta på bestämmer väntjänstaren och vännen tillsammans. Det kan vara allt ifrån att småprata i telefon någon timme i veckan eller göra hembesök för en gemensam fika, till att komma ut på promenader ett par gånger i veckan. Det kan även vara att hjälpa till hemma med småsysslor eller resa i väg på ett roligt evenemang tillsammans.

Givande vänskap

Alla som jobbar som väntjänstare träffas regelbundet med Veronica för att checka av hur det går. Då byter man erfarenheter, delar med sig av tips på aktiviteter och ger varandra råd.

– Som väntjänstare får man mycket tillbaka själv och man får ta del av personens liv med allt som finns runtomkring. Det blir mer som en vänskap än ett jobb. Man bryter sin egen ensamhet samtidigt som man ger av sig själv till andra som inte har samma kraft och ork kvar. Det är mycket givande för båda parter att få en ny vän och många fortsätter sin vänskap livet ut.

Veronica sitter i en röd fåtölj

Veronica Forssberg, anhörigkonsulent på Anhörigcentrum på Sala kommuns biståndsenhet.

Vill du ha eller vara en vän?

Kontakta oss så berättar vi mer.

Veronica Forssberg, anhörigkonsulent
veronica.forssberg@sala.se
0224-74 90 17

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.