Bli en tvätthjälte

Tvättmedel kan bli en riktig miljöbov. Därför är det extra viktigt att du doserar rätt när du tvättar, oavsett om det är i tvättstugan eller i din egen tvättmaskin.

För mycket tvättmedel i tvättmaskinen gör inte tvätten renare, snarare tvärtom. Tvättmedlet ligger kvar i textilerna och kan irritera huden, ge allergier och göra tvätten fläckig. Dessutom belastar det miljön eftersom det kommer ut kemikalier i vår natur och påverkar både växter och djur. Sedan blir det förstås onödigt dyrt. Spar på både slantar och miljön genom att dosera rätt.

Salabostäders tvättmaskinsexpert framför en isärplockad tvättmaskin under reparation

Thomas Andersson reparerar tvättmaskinerna på Salabostäder. Han ser ofta skador orsakade av överdosering av tvättmedel.

En matsked räcker

De flesta tvättmedel är högkoncentrerade. Ändå är det många som tar för vana att använda lika mycket tvättmedel som man gjorde förr. Det behövs oftast bara någon matsked med tvättmedel. Överdoserar man för mycket kan tvättmaskinen börja lukta illa.

Tvättmedel som inte sköljs bort blir stenhårda avlagringar och klumpar som täpper för och är svåra att få bort. De kan göra att en slang går sönder och att det blir översvämning i tvättstugan.

Överdosering kan göra så att det blir för mycket skum när tvätten ska sköljas. Tryckvakten som justerar vattennivån i tvättmaskinen känner av skummet och tror att det ligger vatten kvar i slangen. Då släpper inte lucklåset när maskinen är klar och det går inte att få upp luckan och ta ur sin tvätt.

På tvättmedelspaketet står det tydligt hur lite tvättmedel som behövs baserat på grader, vikt och vattnets hårdhetsgrad. Salas genomsnittliga hårdhetsgrad räknas som 4-6dH vilket är ett mjukt vatten som innebär att du behöver ännu mindre tvättmedel för att göra rent dina kläder.

För tungt

Fyller du tvättmaskinen med för mycket tvätt slits maskinen ut fortare och delar kan gå sönder av tyngden. De nyare maskinerna har en inbyggd våg som visar vikten på tvätten och därmed kan man enkelt se om man överbelastar tvättmaskinen.

Tvätta inte tyngdtäcke, tygblöjor, skor eller mattor. Använd tvättpåse om du tvättar bh med bygel och var noga med att tömma alla fickor i plaggen. Spik, mynt, hårnålar och andra små saker kan lätt fastna i hålen på trumman och slita sönder värmeelementen när de dras runt. Det är ofta som elementen får bytas ut vilket är en kostsam åtgärd och dessutom blir tvättmaskinen oanvändbar medan den väntar på reparation.

Genom att vara snäll mot maskinerna i tvättstugan, tänka på natur och miljö, och även spara egna pengar som kan gå till annat än överdrivna mängder tvättmedel, blir du en vardagshjälte i tvättstugan. Det kanske inte syns på dig men det märks i det långa loppet att du bidrar till en mer hållbar framtid.

Snälla tvättmedel

Vissa tvättmedel innehåller farliga kemikalier. Välj därför ett som är miljömärkt med t.ex. Svanen, EU-blomman eller Bra Miljöval så minskar mängden kemikalier som kommer in i vårt dricksvatten.

Farliga kemikalier

Zeoliter används för att mjukgöra vattnet. Zeolit kan avskiljas i renings­verken, men ökar dock mängden slam som behöver transporteras bort från reningsverken. Det finns även risk att ämnet sitter kvar i textilierna efter tvätt. Tvätt som tvättas med zeoliter orsakar mer damm i lägenheten än om man använder ett tvättmedel utan.

Tensider lösgör smutsen lättare. Katjoniska tensider är miljöfarliga och giftiga för alla levande organismer. De bidrar till ökad kvävehalt i avloppen och är svårnedbrytbara. I miljövänliga tvättmedel finns andra mer lättnedbrytbara tensider.

Natriumperborat är ett blekmedel som används vid vittvätt. Det som blir kvar av perboraterna då avloppsvattnet har passerat reningsverket kan påverka växtligheten i våra insjövatten.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.