Flygande överblicksmanick

För att kunna fotografera eller filma mer svåråtkomliga ställen tar Salabostäder hjälp av Sala-Heby Energi: En drönare av modellen större, en certifierad fjärrpilot och en drönaroperatör.

Bild på en drönare som flyger med mörka trädstammar och gröna grenar i bakgrunden

En (värme)kamerabestyckad drönare

– Drönaren kommer väl till pass när vi ska besikta hustak, leta efter trasiga takpannor, se över solcellspaneler, hitta stopp i hängrännor med mera. Har man dessutom en värmekamera monterad på drönaren får man en tydlig bild som visar värmeläckage från en dåligt isolerad vind eller om varmvatten läcker från rören ut i marken. Det blir lättare att både hitta och åtgärda dessa problem och då sparar vi både tid, pengar och energi, säger Tom Lundbom värmetekniker och projekt­ledare på Salabostäder.

På Dalhem har stora mängder vatten läckt ur systemet. Det rör sig om runt 500 liter 60° C varmvatten som dagligen sipprat ut, vilket är jämförbart med två stora badkar.

– Vi har gjort allt för att lokalisera läckaget och både tagit hjälp av underentreprenörer och även själva undersökt marken runt fastigheterna med en handhållen värmekamera. Problemet är att man inte får en helhetsbild över hela området. Med hjälp av drönaren fick vi en överblick ovanifrån och kunde analysera hela markytan runt husen. Det gjorde att vi såg var marken var som varmast, vilket indikerade att det fanns varmvatten under ytan. När vi tog första spadtaget visste vi direkt att vi hittat rätt då hålet snabbt vattenfylldes. Vi kunde reparera två större skador på rören och på så sätt äntligen få stopp på läckaget, säger Tom.

Ser du något mystiskt i luften på Salabostäders områden kan det alltså vara drönaren som är ute och inspekterar fastigheterna. För att vara extra tydlig har piloten en gul varseljacka med Sala-Heby Energis logotyp. Känner du dig orolig kan du ändå alltid kontakta vår kundservice.

Exempel på hur värmekamerans bilder kan se ut

Värmekameran visar temperaturen i marken. Det röda visar vart varmvattnet läcker ut.

Flygbild på bostadsområde

Markeringen visar vart värmekameran fokuserade.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.