Från registrering till hyresavtal

Är du ute efter en lägenhet, förråd, eller en fordonsplats? Här är det du behöver veta för att komma igång.

1. Registrera dig

Det första du behöver göra för att kunna använda våra digitala tjänster är att registrera dig. När du har skapat ett konto kan du logga in på hemsidan.

Vi publicerar alla lediga lägenheter, fordonsplatser, förråd och lokaler på salabostader.se.

Tänk på att om både du och din partner ska stå på det framtida hyresavtalet så behöver ni vara registrerade som medsökande till varandra.

När du loggar in kan du hantera dina användaruppgifter, se erbjudanden, göra intresseanmälan med mera.

Hyresgäster har tillgång till ett flertal digitala tjänster, som tvättstugebokning (om du bor på ett område med digitala bokningsmöjligheter), se din lägenhetsdeklaration, beställa hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU) samt göra serviceanmälan med mera.

2. Sök lediga lägenheter (fordonsplatser eller förråd)

Vi har följande marknadsplatser:

  • Köpoängstyrd – här ser du lediga lägenheter som du kan lägga intresseanmälan på.
  • Ej köpoängstyrd (direktkö) – här finner du lägenheter m.m. där den förste att anmäla intresse får möjlighet att skriva hyresavtal.

Du anmäler ditt intresse på den lägenhet som stämmer bäst överens med dina önskemål. Som mest kan du ha fem aktiva intresseanmälningar samtidigt.

Du kan inte göra en intresseanmälan utan att ha skickat in inkomstintyg som vi godkänt. Inkomstintyg laddar du upp på dina personliga sidor när du loggat in.

Värt att tänka på

  • Om du är hyresgäst hos oss idag så kan du behöva betala dubbla hyror om uppsägningstiden på ditt nuvarande avtal inte sammanfaller med inflyttningsdatumet på lägenheten du intresseanmält dig på.
  • Du behöver vara hyresgäst hos oss för att få hyra fordonsplats.

3. Erbjudande om visning

Visningserbjudande skickas ut till de sju sökande med högst poäng. När du har blivit erbjuden att gå på lägenhetsvisning har du totalt fem dagar på dig att både gå på visning och svara på lägenhetserbjudandet. Du lämnar ditt svar via dina personliga sidor när du loggar in på vår hemsida.

Inaktivitet = ej-svar

Glöm inte att svara på erbjudandet! Ett uteblivet svar innan utsatt svarsdatum räknas som ett ”ej-svar”. Vid tre uteblivna svar (ej-svar) blir du automatiskt spärrad från att lägga intresseanmälningar i sex månader.

4. Tilldelning av hyresavtal

Den av intressenterna med flest köpoäng och vars inkomstkontroll har blivit godkänd blir kontaktad av Salabostäder för avtalsskrivning. När du får erbjudandet har du två till fyra arbetsdagar på dig att skriva under avtalet, vilket står i erbjudandet.

  • Om du har en annan hyresrätt/bostadsrätt kräver vi alltid godkännande från hyresvärden/bostadsrättsföreningen för andrahandsuthyrning. Alternativt bekräftad uppsägning innan du kan teckna avtal hos oss.
  • Vid äganderätt (villa/fritidshus) sker en individuell prövning.
  • Den/de som står på hyresavtalet förbrukar sina samlade poäng vid underskrift, men det går bra att ställa sig i kön igen.
  • Från underskriftsdatumet och sex månader framåt är det heller inte möjligt att lägga några intresseanmälningar (gäller lägenheter).

Länkar
Registrera dig i bostadskön

Frågor och svar

Du anmäler ditt intresse för lediga lokaler på vår marknadsplats.

Det kostar inget att registrera sig eller att stå i vår bostadskö.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.