Frivillig digital visning På grund av Covid-19 har vi inte några fysiska visningar av lägenheter just nu. Istället kan avflyttande hyresgäst ha ett videosamtal med personerna som erbjudits visning. Observera att digital visning är frivillig, men gör stor skillnad för personerna som är intresserade av lägenheten.

Läs mer om frivillig digital visning

Från registrering till hyresavtal

Är du ute efter en lägenhet, förråd, eller en fordonsplats? Här är det du behöver veta för att komma igång.

1. Registrera dig

Det första du behöver göra för att kunna använda våra digitala tjänster är att registrera dig. När du har skapat ett konto kan du logga in på hemsidan.

Vi publicerar alla lediga lägenheter, fordonsplatser, förråd och lokaler på salabostader.se.

Tänk på att om både du och din partner ska stå på det framtida hyresavtalet så behöver ni vara registrerade som medsökande till varandra.

När du loggar in kan du hantera dina användaruppgifter, se erbjudanden, göra intresseanmälan och som hyresgäst beställa hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll (HLU) samt göra serviceanmälan.

2. Sök lediga lägenheter (fordonsplatser eller förråd)

Vi har tre marknadsplatser:

  • Bytestorget – för dig som önskar byta din lägenhet med en annan hyresgäst hos oss.
  • Köpoängstyrd – här ser du lediga lägenheter som du kan lägga intresseanmälan på.
  • Ej köpoängstyrd – här finner du lägenheter m.m där den förste att anmäla intresse får möjlighet att skriva hyresavtal.

Du anmäler ditt intresse på den lägenhet som stämmer bäst överens med dina önskemål och preferenser. Som mest kan du ha fem aktiva intresseanmälningar samtidigt.

Du kan inte göra en intresseanmälan utan att ha skickat in inkomstintyg som vi godkänt. Inkomstintyg laddar du upp på dina personliga sidor när du loggat in.

Värt att tänka på

  • Om du är hyresgäst hos oss idag så kan du behöva betala dubbla hyror om uppsägningstiden på ditt nuvarande avtal inte sammanfaller med inflyttningsdatumet på lägenheten du intresseanmält dig på.
  • Du behöver vara hyresgäst hos oss för att få hyra fordonsplats.

3. Erbjudande om visning

Visningserbjudande skickas ut till de sju sökande med högst poäng (köpoäng + boendepoäng). När du har blivit erbjuden att gå på lägenhetsvisning har du fem dagar på dig att gå på visning och svara på lägenhetserbjudandet. Du lämnar ditt svar via dina personliga sidor när du loggar in på vår hemsida.

Glöm inte att svara på erbjudandet. Ett uteblivet svar innan utsatt svarsdatum räknas som ett nej. Vid tre uteblivna svar blir du automatiskt spärrad att lägga intresseanmälningar i sex månader.

4. Tilldelning av hyresavtal

Den av intressenterna med flest köpoäng och vars inkomstkontroll har blivit godkänd blir kontaktad av Salabostäder för avtalsskrivning. När du får erbjudandet har du två till fyra arbetsdagar på dig att skriva under kontraktet, vilket står i erbjudandet.

Den/de som står på hyresavtalet förbrukar sina samlade poäng vid underskrift, men det går bra att ställa sig i kön igen. Från underskriftsdatumet och sex månader framåt är det heller inte möjligt att lägga några intresseanmälningar.

För att avtalet ska gälla behöver du senast sju dagar efter underskrift visa upp ett intyg på att du sagt upp ditt tidigare bostadshyresavtal, alternativt att försäljning av bostadsrätt eller villa är genomförd eller påbörjad.

Länkar
Registrera dig i bostadskön

Frågor och svar

Du anmäler ditt intresse för lediga lokaler på vår marknadsplats.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.