Intervju: Efter branden

Roger Rutström är 48 år och jobbar till vardags som målare. Han bor tillsammans med sambo och barn på Dalhem. Lördag den 20/3 började en hoverboard som stod på laddning att brinna inne i vardagsrummet.

Medelälders man med grånat skägg som står mot en oskarp skogsbakgrund.

Roger Rutström var snabb med pulversläckaren.

Hej Roger! Kan du berätta om när branden inträffade?

I lördags förmiddag (20/3) skulle vi ladda hoverboarden. Den fick stå på vardagsrumsgolvet och ladda. Helt plötsligt exploderade den. Det sprutade eld, både från sidorna och rakt upp. Lågorna var 1,5 m höga.

Vart befann sig alla då?

Ett av barnen var ute och lekte. Min sambo och en av sönerna satt i soffan i vardagsrummet. Själv stod jag i köket och skulle börja laga mat.

Vem var det som reagerade först?

Sambon som satt i soffan bredvid skrek efter mig. Då sprang jag ut i vardagsrummet och fick syn på den brinnande hoverboarden. Den exploderade i flera omgångar, det gick med en väldig fart. Medan sambon och sonen försökte komma undan med skyddshjälp av en tröja sprang jag och hämtade brandsläckaren.

Vad var det för typ av brandsläckare? Pulver?

Ja, en 6 kg pulversläckare.

Hur lång tid tog det att släcka branden?

Det gick fort. Den kan inte ha gått mer än max två minuter från att den exploderade innan vi hann släcka den. Vi lyckades få ut hoverboarden på gräsmattan.

Hur lång tid tog det att få ut den?

Det gick fort, men trots det hann ändå hela lägenhetens bägge våningar bli rökfyllda med giftig gas. Vi fick sanera hela lägenheten.

Behövde ni söka vård?
Nej.

Skönt att höra. Hur lång tid tog saneringen?

De började direkt i lördags då de inneslöt vardagsrummet. På måndagen träffade jag en representant från saneringsbolaget och de började sanera tisdag morgon. I går eftermiddag blev de klara (torsdag 26/3).

Tänk att ett så kort tidsförlopp kan ge så stora konsekvenser!

Ja, verkligen! Framför allt med lukt och rök.

Arbetsmiljöverket gjorde en marknadskontroll av just elektriska balansbrädor, som de även kallas, och bara tre av tretton testexemplar levde upp till kontrollens ställda krav. Det saknades CE-märkning, svenska bruksanvisningar och även EG-försäkran om överensstämmelse.

Det kände jag inte till. Vi köpte hoverboarden begagnad, utan bruksanvisning.

Finns det något mer du vill skicka med till besökarna på salabostader.se?

Jag är otroligt glad att vi hade pulversläckare hemma. Det är tveksamt om brandfilten som Salabostäder tillhandahåller hade räckt till. Nu har jag fått det svart på vitt att man inte ska ladda produkter som innehåller batterier oövervakat.

Jag hoppas att min berättelse ska få andra att dra lärdom av vad som hänt. Innan detta hände brukade jag till exempel ladda mobiltelefonen över natten, men det har jag slutat med.

Jag vill också skicka med vilken otrolig och fungerande apparat med hjälp man får – brandmännen kommer och sköter kontakt med försäkringsbolag och saneringsbolag. Man kan andas ut och får verkligen hjälp.

Samma sak med er representant på jouren (Jan Snellman) som kom ut till oss på helgen var helt otroligt hjälpsam. Dessutom ringde han och kollade hur vi mådde dagen efter. Fantastisk människa!

Jag vill också nämna hur snabbt processen har gått med skadesamordnaren Ulla-Karin och projektchefen Thomas Mattsson. De har verkligen snabbat på processen i att återställa lägenheten. Jätteeloge till Salabostäder för stödet och uppmuntran!

Tack för de vänliga orden och för att du ställde upp på intervjun, Roger!

 

Fakta

Giftiga gaser vid batteribrand

Litium-jon är den vanligaste typen av batteri i våra elektroniska produkter och finns i exempelvis mobiltelefoner, elektriska balansbrädor (hoverboard), trådlösa hörlurar med mera.
En forskningsrapport visar att en brand i ett litium-jon batteri kan generera mellan 20 och 200 mg väteflourid per Wh batterikapacitet.
Korttidsgränsvärdet enligt Arbetsmiljöverkets AFS 2015:7 är 1,7 mg per kubikmeter.

Vikten av hemförsäkring

En giltig hemförsäkring täcker allt med lösöre/sanering av bostaden och ser till att du som hyresgäst har någonstans att bo under tiden.

Att tänka på när du konsumerar hemelektronik

CE-märkning

Kontrollera att produkten är CE-märkt. Finns svensk bruksanvisning?

En korrekt CE-märkning innebär att importören sammanställer produktens dokumentation och bokar labbtester.

När du köper produkter som säljs via Wish och till exempel Aliexpress så gör myndigheterna i Sverige ingen granskning, vilket innebär att gränsen är vidöppen för brandfarlig elektronik och giftiga leksaker.

Laddning

Ladda aldrig elektriska produkter, som exempelvis mobiltelefoner, på natten.
Om en brand startar blir rummet övertänt på cirka tre minuter.

Länkar

Brandinformation
Om olyckan är framme
Arbetsmiljöverket

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.