Sökfunktionen och hur vi arbetar med den

Sökfunktionen på www.salabostader.se är nyckelordsbaserad. Från andra tecken­inmatningen i sökfältet får du förslag på nyckelord som är kopplat till det innehåll som finns på webbplatsen.

Det finns alltså en vits med att inte skriva för snabbt och direkt trycka på ”enter”, för att få en lista på nyckelord kopplat till de inmatade bokstäverna. Fritextsökningar som går bortom nyckelorden levererar exakta träffar på text­innehållet på sidan där det finns, men blir känslig­are för felstavningar.

Hur vi jobbar för att ständigt förbättra sökträffar

Utöver att lyfta fram ord som innehålls­förslag så kopplas synonymer i set. Om vi tar ett exempelord som ”hyres­avtal”, så har vi kopplat ”hyres­kontrakt”, ”lägenhetskontrakt”, ­”kontrakt” och ”avtal” till samma set. Det innebär att du får samma innehålls­träff oavsett vilken av ovan nämnda söktermer du skriver in.

Vi arbetar också med alternativ. Som alternativ till ordet ”husdjur”, har vi som exempel kopplat orden ”hund” och ”katt”. Det innebär att du som användare får träff på information om husdjur kopplat till boendet, trots att varken ”hund” eller ”katt” finns utskrivet i innehållet på sidan.

Skärmklipp som exemplifierar hur ordalternativ används

Exempel på hur synonymer kopplar ord som inte finns på sidan till innehåll

Hur hanteras sökningar som det inte finns något innehåll för?

Om det är flera som söker på samma sak, och det är något vi behöver ta fram till webbplatsen, så skapar vi innehåll i form av ”Frågor och svar” eller kanske en artikel för att täcka det specifika informationsbehovet.

Vi går in och tittar på söket varje dag och testar de flesta av sökningarna som användarna gör för att se till att ett relevant sökresultat levereras. Ibland justerar vi kopplingarna för att få fram rätt innehåll. Det är ett ständigt pågående arbete.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.