Faran med att ladda eldrivna fordon i motorvärmaruttag

Elsäkerhetsverket uppmanar oss att varna hyresgäster om brandfaran med att ladda eldrivna fordon i vanliga 230 voltsuttag. Därför förbjuder vi laddning av eldrivna fordon via motorvärmaruttaget.

En ökande trend

Antalet elfordon ökar stadigt, samtidigt som bristen på laddplatser gör att många använder sina motorvärmaruttag till att ladda sina fordon. Elinstallationen och laddkablarna är inte dimensionerade för maximal belastning under lång sammanhängande tid. När dessutom flera fordon på samma parkering laddar samtidigt är det stor risk att uttaget blir överhettat vilket kan orsaka brand.

Täcks inte av försäkringsbolaget

Dessa typer av bränder täcks oftast inte av försäkringsbolagen eftersom eluttaget har använts i ett olovligt syfte utöver rekommenderade säkerhetsföreskrifter. Av denna anledning har vi bestämt oss för att förbjuda laddning av elbilar via motorvärmaruttaget.

Tillsammans med Sala-Heby Energi bygger vi laddplatser

Har du som redan hyr en fordonsplats av oss behov av en laddplats så ska du höra av dig till Sala-Heby Energi, så kan vi bygga laddplatser dimensionerade för elfordon. Den kostnaden som tillkommer för dig som hyresgäst, utöver kostnaden för fordonsplatsen, är abonnemangskostnad för laddningen hos Sala-Heby Energi, där du betalar ett fast pris baserat på dina laddningsbehov.

Maila ditt namn och adress till kundtjanst@sheab.se eller ring 0224-576 80.

Tycker du att innehållet är bra?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.